Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Τέρμα τα καλώδια



Η Intel έκανε σημαντικές προόδους στην τεχνολογία, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ασύρματη φόρτιση ή και ηλεκτροδότηση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και το τέλος του "σπαγγέτι" των καλωδίων πίσω από τις συσκευές.

Στα τέλη Αυγούστου η Intel κατάφερε με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικού πεδίου να μεταφέρει ενέργεια ισχύος μέχρι 60 watt σε απόσταση 60 έως 90 εκατοστών με απώλειες 25% της ενέργειας κατά τη μετάδοση.
"Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε γραφεία και επιφάνειες εργασίας, ούτως ώστε όταν κάποιος θα τοποθετούσε την κατάλληλη συσκευή πάνω στο γραφείο του, αυτή θα μπορούσε αμέσως να παίρνει ενέργεια", είπε ο Justin Rattner ο προϊστάμενος τεχνολόγος της Intel.

Το project της Intel στηρίζεται στις ερευνητικές εργασίες ερευνητών του ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) που είναι πρωτοπόροι στην ιδέα της ασύρματης μεταφοράς ενέργειας με τη χρήση κατάλληλων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, και που αναφέρεται ως WiTricity (από το wireless και electricity). Οι ερευνητές του ΜΙΤ αλλά και της Intel δουλεύουν πάνω σ' ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως "resonant induction", που δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας σε απόσταση αρκετών εκατοστών χωρίς καλώδια.
Η επαγωγή (induction) χρησιμοποιείται ήδη για τη φόρτιση ηλεκτρικών οδοντόβουρτσων και άλλων μικροσυσκευών αλλά με τον περιορισμό, ότι η οδοντόβουρτσα πχ, πρέπει να τοποθετείται πάνω στη βάση της.

Οι ερευνητές της Intel ισχυρίζονται ότι θα μπορέσουν να σχεδιάσουν ένα τέτοιο σύστημα για laptops αρχικά και στη συνέχεια για κινητά τηλέφωνα και PDAs...

Ενδιαφέρουσα ιδέα, ένας κόσμος χωρίς καλώδια...
Ίδωμεν...

ΠΗΓΗ:
International Herald Tribune 22-8-2008

Προσωπικό σχόλιο......
Θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ακτινοβολία που θα "τρώμε" τσάμπα.... και επιλέον.... σιγα μην τα καταφέρουν χεχεχεχε

2 σχόλια:

argy είπε...

mia xara ts briskw...tespa,exete prosklhsh,ama 8elete,peraste apo mena...filia

Unknown είπε...

www.mr-arvulas.blogspot.com

ekei 9a me diavazete otan boreite pleon..

 

blogger templates | Make Money Online