Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Μεταλλαγμένα: Τι πρέπει να ξέρουμε


Τι είναι τα μεταλλαγμένα;


Τα μεταλλαγμένα είναι οργανισμοί (ζώα, φυτά) που κατασκευάζονται στο εργαστήριο με σκοπό να αναπτύξουν κάποιο νέο χαρακτηριστικό, για παράδειγμα φυτά που παράγουν τοξίνες με εντομοκτόνο δράση.Η γενετική μηχανική δίνει τη δυνατότητα να "κοπούν"γονίδια απο ένα οργανισμό(π.χ. ψάρι)και να "συγκολληθούν" σε ένα άλλο (π.χ. ντομάτα).Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί δεν μπορούν να προκύψουν μεσα από οποιαδήποτε φυσική διαδικασία αναπαραγωγής. Ένα ψάρι δεν θα διασταυρωνόταν ποτέ με μια ντομάτα στη φύση.

Στη Greenpeace δεν λέμε όχι στην έρευνα και στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας όσο τα πειράματα και η έρευνα παραμένουν μέσα σε κλειστά εργαστήρια και σε ελεγχόμενες συνθήκες.Όταν όμως οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί απελευθερώνονται στο περιβάλλον, συνήθως για την παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών, είναι σαν να συμμετέχουμε εν αγνοία μας στο μεγαλύτερο πείραμα που έγινε ποτέ στον πλανήτη.

Διότι:
Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι ανυπολόγιστοι. Η δημιουργία υπερ-ανθεκτικών ζιζανίων, αύξηση της χρήσης ζιζανιοκτόνων, αύξηση αντοχής εντόμων σε εντομοκτόνα, μεταφορά γονιδίων σε άλλα βιολογικά είδη (γενετική ρύπανση) είναι μερικά μόνο από αυτά που μπορούν να συμβούν.

Οι κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων (μέσω των ζωοτροφών) είναι εν πολλοίς άγνωστοι. Οι πλέον πιθανοί κίνδυνοι, όπως εντοπίζονται από γιατρούς και γενετιστές, είναι: εμφάνιση αλλεργιών, αύξηση ανθεκτικότητας των μικροβίων σε αντιβιοτικά και τοξική δράση.

Η παγκόσμια αγροτική παραγωγή συγκεντρώνεται στα χέρια των λίγων πολυεθνικών των μεταλλαγμένων, (4 εταιρίες ελέγχουν το 100% του εμπορίου).

Η όλη διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη :δεν υπάρχει τρόπος να "αποσύρουμε" τα μεταλλαγμένα από τη φύση όταν διαπιστώσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις τους. Η γενετική ρύπανση αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απειλή για το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.

Yπάρχουν λύσεις
  • Η καλύτερη από όλες είναι να στραφούμε σε ένα οικολογικό βιώσιμο μοντέλο γεωργίας , χωρίς χημικά και μεταλλαγμένα που σέβεται το περιβάλλον αλλά και τις τοπικές ανάγκες.
  • Η διακοπή της απελευθέρωσης ματελλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον και της χρήσης τους στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές είναι επιβεβλημένη.
  • Μέχρι να συμβεί αυτό, και ως ενδιάμεσο μέτρο, διεκδικούμε την ύπαρξη σήμανσης στα τρόφιμα και στις ζωοτροφές, ακόμα και αν πρόκειται για ζωικά προϊόντα (κρέας, γάλα, αυγά) που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα.Η σήμανση είναι απαραίτητο εργαλείο ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να αποφεύγουν τα ματαλλαγμένα.

2 σχόλια:

Alessandro είπε...

wraios!
einai sigoura kati pou oloi prepei siga siga na lamvanoume ypopsh...!

geo είπε...

swstos!
wraio ar8ro.

 

blogger templates | Make Money Online